Blog

Als uw kind onder toezicht is gesteld, kan de gecertificeerde instelling (hierna: GI) een aanwijzing opleggen indien de GI meent dat u zich niet aan afspraken houdt, of niet goed meewerkt met hulpverlening etc.

De GI kondigt een aanwijzing eerst aan. U krijgt dan een brief met de aankondiging dat de GI - als de situatie niet verbetert - een aanwijzing zal geven. Die aanwijzing kan de GI aan de kinderrechter voorleggen om te laten bekrachtigen.

Een ouder kan echter de aanwijzing aan de kinderrechter voorleggen om deze vervallen te laten verklaren. Een ouder kan een rechter er dus naar laten kijken of de aanwijzing terecht is gegeven. Het verzoek om die aanwijzing vervallen te laten verklaren moet wel binnen 14 dagen nadat de aanwijzing is gegeven ingediend zijn. De zaak wordt daarna snel op zitting gepland.

---------------------

In de onderstaande - net gepubliceerde - zaak ging het om een 'verhuisverbod'. http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2021:3980 

De GI meende te mogen bepalen dat ouders niet mochten verhuizen naar Zeeland. Eerder had de GI wel toestemming gegeven voor een verhuizing naar België, maar toen ouders kozen voor Zeeland was dat absoluut niet bespreekbaar.

Deze ouders hadden goed uitgezocht waar ze wilden gaan wonen, zij hadden gegronde redenen om te willen verhuizen, ze hadden al uitgezocht waar het kind naar school kon gaat en wilden zelfs een verklaring tekenen waarin stond dat zij in Zeeland zouden blijven.

Maar nee, de GI gaf niet toe en gaf ouders juist een aanwijzing.

Tijdens de zitting bleek dat de gezinsvoogd maar 1 keer per 3 maanden contact heeft met ouders (en dat is de laatste tijd uitsluitend telefonisch). Dat is dus vier keer per jaar! Ik schrijf het uit, want het is bijna niet te geloven. Hooguit 4 keer per jaar is er contact. Hoe meent die gezinsvoogd dan het gezin te kennen? 

Ik verwijs naar de mooie uitspraak voor de details, maar het moet mij van het hart dat dit toch wel bedroevend is.

Ja wij advocaten kunnen inderdaad het hele circus optuigen om die aanwijzing vervallen te laten verklaren, maar heeft de GI wel enig idee wat dit betekent voor ouders?

Een verhuisverbod mag niet, maar die aanwijzing ligt er wel. Ouders moeten daar dus iets mee want als ze tegen de aanwijzing in handelen ligt een uithuisplaatsing op de loer.

Ouders slapen hier niet van, zijn doodzenuwachtig om zo'n onzekere procedure te moeten doorlopen en waarom?

Beste GI, we weten allemaal dat de jeugdzorgketen in zwaar weer verkeert, maar denk ook eens aan ouders als u dit soort - vrij dramatische - aanwijzingen opstelt? Denkt u eraan wat het met ouders doet?

De ouders in kwestie zijn zeer dankbaar voor de uitspraak en nu hard op zoek naar een leuke woning in Zeeland.

Van de GI hebben ze te horen gekregen dat de gezinsvoogd (nummer 8 overigens) wordt vervangen voor nummer 9.

Op 23-09-2021 organiseert Advocatenkantoor Swart een cursus actualiteiten kinder- en partneralimentatie.

 

In deze drie uur durende cursus wordt aandacht besteed aan de recente jurisprudentie en nieuwe wetgeving  op het gebied van kinder- en partneralimentatie.

Belangrijke kwesties komen hierbij aan de orde. Is een niet-wijzigingsbeding bij kinderalimentatie rechtsgeldig? Wanneer is grievend gedrag zodanig dat het leidt tot beëindiging van de partneralimentatie?

Ook wordt aandacht besteed aan de op 1 januari 2020 in werking getreden Wet herziening partneralimentatie. Welke gevolgen heeft die wet voor uw praktijk? Wat is de huidige stand van zaken?

De insteek van de cursus is praktisch. U kunt de opgedane kennis direct toepassen in uw eigen praktijk. Het niveau van de cursus is post-academisch.

 

De docent

Mr. Drs. Ariane Hendriks is cultuurwetenschapper en jurist. Zij is sinds 2007 werkzaam als advocaat te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in het personen- en familierecht en het civiele jeugdrecht en adviseert en procedeert uitsluitend op die rechtsgebieden. Ariane is lid van de vereniging Internationale Kinderontvoeringsadvocaten. Zij publiceert regelmatig blogs en artikelen over familierechtelijke onderwerpen, o.a. op de Kennisbank van Split-Online.

 

Wanneer:

Datum: donderdag 23 september 2021

Tijd: 13.30 – 17.00 uur (inloop 13.00 uur)

Locatie: Best Western City Hotel Goderie – Stationsplein 5A Roosendaal

Kosten: € 150 exclusief Btw

Opleidingspunten: 3 (zelf op te geven bij NOvA ex art. 4.4 Voda voor familierecht); 3 MfN categorie 2.

 

Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Prof. Mr. Dr. Ian Sumner geeft op uitnodiging van Advocatenkantoor Swart een cursus afstamming-gezag-omgang (inclusief actualiteiten). De onderwerpen worden vanuit nationaal en internationaal perspectief bekeken.

maandag 16 december 2019 00:00

Training ouderonthechting

Geschreven door

Nadat ik zelf de training van Heleen Koppejan via Op-één-lijn had gevolgd, kreeg ik het idee om de training wat breder uit te zetten binnen mijn beroepsgroepen. Zowel advocaten als mediators krijgen te maken met ouders die de andere ouder het liefste buitensluiten. Vaak horen we de woorden: "ik kan hem toch echt niet dwingen naar zijn vader te gaan" of "ik kan haar toch moeilijk oppakken en daar neerzetten? Ze wil echt niet." 

maandag 16 september 2019 00:00

Week van de Mediation 14 - 18 oktober 2019

Geschreven door

Heeft u ruzie over een familiekwestie of ligt u in scheiding en komt u er samen niet uit? Professionele mediation biedt de uitkomst!

dinsdag 11 juni 2019 00:00

Wet herziening partneralimentatie

Geschreven door

Op 21 mei 2019 is het wetsvoorstel voor de herziening van het stelsel van partneralimentatie aangenomen door de Eerste Kamer. De huidige maximale termijn van 12 jaar staat al erg lang ter discussie. Bij relatief korte huwelijken wordt een termijn van 12 jaar tegenwoordig vaak als onredelijk gezien. Nu het wetsvoorstel is aangenomen komt daar verandering in.

dinsdag 19 maart 2019 00:00

Nalatenschap beneficiair aanvaarden?

Geschreven door

Stel: een dierbare overlijdt, u regelt de zaken voor diegene, zegt abonnementen op, verwerkt de administratie. En dan? Dan staat er ineens een deurwaarder bij u op de stoep met een vordering en die gaat beslag leggen op uw spullen, auto, bankrekening etc.! U heeft de erfenis aanvaardt zegt men en u krijgt nu ineens een vordering aan de broek terwijl u niets afwist van het bestaan van die vordering. Wat nu?

donderdag 04 oktober 2018 00:00

Week van de Mediation 2018

Geschreven door

Scheiding, arbeidsconflict, burenruzie? Je hoeft er niet meteen voor naar de rechtbank. Maar hoe los je het dan wel op? Professionele mediation biedt de uitkomst. Met behulp van een neutrale derde zoek je een oplossing die voor alle betrokkenen werkt. Dat kost jou minder geld, geeft je meer invloed op de uitkomst en je weet veel eerder waar je aan toe bent. Of het nu privé is, of op het werk: mediation is de eerste stap naar professionele conflictoplossing.

maandag 04 juni 2018 00:00

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

Geschreven door

Waarschijnlijk heeft u inmiddels al vaak berichten over de AVG voorbij horen of zien komen. U krijgt er overal mee te maken. Overal wordt u gevraagd toestemming te geven voor het verwerken van uw persoonsgegevens.

Logo Advocatenkantoor Swart

Vughtstraat 3, 4701 NJ Roosendaal

MfN Registermediator
De Geschillencommissie
NMv de beroepsvereniging voor professionals in mediation
High Trust keurmerk.